Ro: Postarea de azi, Before and After, este despre o piesă din istoria familie, o amintire din trecut când un simplu meșteșug precum torsul lânii, aduna fetele familie împreună și chiar crea o mică comunitate în juru-i. Dar timpul a trecut și fusul străbunicii statea în pod, uitat și prăfuit, de mai bine de două decenii. A fost mai mult decât folositor în vremea sa, însă e de nefolos pentru viitoare generații. Dar nu și pentru mine, știam că are nevoie doar de puțină atenție și chiar dacă nu îl voi aduce la folosința originală, va face o piesă minunată de decor.

Pentru ustensile am folosit lucruri de bază, o periuță, o cârpă, detergent de vase și apă. Pentru părțile mai rezistente am folosit sârmă de curățat, dar cu grijă să nu fac rău lemnului. În final l-am curățat bine cu apă și l-am lăsat să se usuce la soare.

Fusul înainte arăta cam așa. Era într-o stare destul de bună, doar a strâns destul de mult praf cu trecerea timpului.

ENG: Today`s Before and After is about a piece of family history, a memory of past times when a simple craft like spinning wool would get together all the family`s girls and even create a small community around it. But time passed and my great grandmother`s spinning wheel was sitting in the attic, forgotten and dusty, for over 2 decades. It has been most useful in her day, yet was no use for future generations. But not for me, I knew that what the spinning wheel needed was a bit of TLC and even though it will not be restored to duty it will make the most beautiful piece of decor. For the ustensils I used pretty basic things, a toothbrush, a cleaning cloth, some cleaning detergent and water. For the more resilient parts I used cleaning wire, but I was careful not to damage the wood of the spinning wheel. Finally I gave it a good rinse and then let it dry in the sun.

The spinning wheel before. It was in a pretty good shape, but it had collected a lot of dust over the years.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_dsc0692_dsc0695-horz _dsc0700 _dsc0704 _dsc0706 _dsc0709 _dsc0711

Acesta este fusul în stadiul final, fără niciun fel de vopsea, doar lemn natur
This is the spinning wheel in it`s final stage, no paint, just natural wood.

_dsc0745_dsc0744-horz _dsc0750-horz _dsc0752 _dsc0763 _dsc0744

Ce credeți? A meritat efortul de a-l restaura?
Cu drag, Miruna

What do you think? Was it worth the trouble to restore the spinning wheel?

Love, Miruna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *